Foto
image

Een bijzondere plek met een bijzonder verhaal

De gebouwen, mensen en de natuur vertellen een prachtig verhaal dat meer dan 100 jaar teruggaat. Een verhaal dat niet zomaar is aangehoord, maar dat onderdeel is gemaakt van de ontwikkeling. We herinneren ons niet alleen het verleden, maar schrijven nieuwe geschiedenis door het DNA van de plek te koesteren en de natuur te omarmen.

Cultuurhistorie

In 1909 kreeg architect H. Kroes de opdracht voor het ontwerp van een katholiek klooster aan deze BW-laan. De zusters van de Congregatie van St. Joseph namen er hun intrek in 1912. Zij verzorgden ouderen in het gesticht in de binnenstad, maar trokken er ook op uit om hulpbehoevenden thuis te bezoeken.

Vanaf 1913 lag het militaire barakkenkamp ‘De Vlasakkers’ aan de oostzijde op het terrein. Hier waren 10 jaar lang ongeveer 2000 Landstormers gehuisvest. In 1914 werd het gebouw gerealiseerd dat nu Buitenhuis Blom wordt genoemd. Vanaf deze tijd ontstonden er diverse uitbreidingen en boerderijtjes op het landgoed om de Zusters mee te helpen met het bos, het verbouwen van voedsel en onderhoud aan de gebouwen.

Toen in 1914 de Duitsers België binnenvielen, zochten vele Belgen hun heil in Nederland. Het merendeel van de vluchtelingen, zo’n 19.000 mannen, vrouwen en kinderen, strandde op deze bijzondere plek in Amersfoort. Amersfoort was daarmee het grootste opvangcentrum voor Belgische asielzoekers.

Vanaf de tweede helft van de 20e eeuw is de stad steeds meer naar het klooster toe gegroeid. De aanleg van de dierentuin, woningbouw, sportvoorzieningen, vakantieparken en spoor- en wegverbredingen hebben de omgeving steeds meer onderdeel gemaakt van de stadsperiferie. Op het terrein is zorgnieuwbouw gerealiseerd en in het Retraitehuis en in de nieuwbouw daarachter worden sinds enkele jaren (wederom) vluchtelingen opgevangen.

Natuurhistorie

Tot het einde van de 19e eeuw maakte het coulisselandschap aan de rand van de Heuvelrug deel uit van natuurlandschap de Bokkeduinen. De omgeving had eerst een halfopen karakter, maar raakte begin 20e eeuw steeds meer bebost. Wie nu rondloopt, kan genieten van een veelzijdig landschap.

Het kloosterterrein heeft een eigen landschapsopbouw. Bebouwing en groen zorgen voor een kamerstructuur. Sommige natuurkamers zijn waardevol en hebben betekenis, zoals de begraafplaats en het Mariabos. Andere worden door ons aangevuld met nieuwe landschapselementen. Superfijne plekken waar koeien grazen, bloemen groeien en kinderen kunnen spelen.

Foto

Benieuwd naar Landgoed Blom?

Wil je niets missen van deze ontwikkeling en/of deelnemen aan de Pioniersgroep? Schrijf je dan vrijblijvend in als belangstellende. We houden je met plezier op de hoogte.

Meld je nu aan